cofinantat-UE
cofinantat-UE

Descriere proiect

Descriere proiect

StartActiv Social Centru

Aria de implementare

Regiunea Centru, județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu

Durata proiectului

30 luni (01 iulie 2024 – 31 decembrie 2026)

Obiectiv general

implementarea pe o perioadă de 30 de luni a unui program integrat de măsuri concrete de stimulare a potențialului antreprenorial social – informare, formare profesională specifică, consiliere, asistență și alte servicii suport pentru promovarea – în scopul înființarii și funcționarii autosustenabile a 21 entități de economie socială în mediul urban, contribuind astfel la dezvoltarea domeniului economiei sociale și crearea de noi locuri de muncă în regiunea Centru.

StartActiv Social Centru îți finanțează afacerea socială și te sprijină să implementezi planul de afaceri!

Poți fi chiar tu una din cele 21 de persoane ale căror planuri de afaceri vor fi selectate și vor obține finanțare nerambursabilă.

Cum poți beneficia de serviciile oferite în cadrul proiectului ?

Înscrie-te și participă gratuit

la cursurile de Manager de întreprindere socială și Competențe digitale!

Elaborează planul de afaceri

conform metodologiei proiectului și aplică pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de maxim 100.000 Euro!

Un juriu format din experți și antreprenori

va evalua planul de afaceri conform metodologiei proiectului.

Beneficiarii planurilor de afaceri selectate pentru finanțare

vor primi asistență și consiliere personalizată pentru înființarea și autorizarea întreprinderii sociale

O echipă de specialiști în dezvoltarea și managementul afacerilor

te va sprijini gratuit în implementarea planului de afaceri (14 - 18 luni) și în perioada de sustenabilitate (7 luni).
Vrei să devii antreprenor social?

Atunci trebuie să știi că întreprinderile sociale atestate trebuie să îndeplinească criteriile din Legea nr. 219/2015, respectiv:

  • Să acţioneze în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii
  • Să aloce minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare
  • Să se oblige să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale
  • Să aplice principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8
Pot beneficia de servicii gratuite și finanțare nerambursabilă
Tineri cu vârsta între 30 și 35 ani, indiferent de statutul pe piața muncii (inclusiv angajați)
Persoane fără loc de muncă (studenți, șomeri, grupuri dezavantajate) cu vârsta între 18 și 64 ani

care îndeplinesc următoarele condiții:

au domiciliul stabil în regiunea Centru
au minim studii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat
intenționează să înființeze o afacere socială în mediul urban în Regiunea Centru
StartActiv Social Centru

Activități

În perioada iulie 2024 – martie 2025 derulăm o ampla campanie online și organizăm 10 webinarii de informare și promovare a oportunităților de finanțare nerambursabilă a întreprinderilor sociale din regiunea Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Scopul campaniei este recrutarea a 132 de persoane în grupul țintă al proiectului care vor beneficia de cursuri gratuite de competențe manageriale în domeniul antreprenoriatului social.

Persoanele selectate pentru a face parte din grupul țintă vor avea posibilitatea să obțină o finanțare în valoare de până la 100.000 euro pentru înființarea de întreprinderi sociale, prin participarea la un concurs de planuri de afaceri.

Poți face parte din grupul țintă al proiectului StartActivSocial Centru dacă îndeplinești următoarele condiții de eligibilitate:

  • ai vârstă de minimum 18 ani împliniți;
  • ai domiciliul în mediul rural sau în cel urban al Regiunii de Centru a României (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu);
  • intenționezi să înființezi o întreprindere socială în mediul urban din Regiunea de Centru a României (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu);
  • te încadrezi în următoarele categorii:

⇒ tineri cu vârsta între 30 și 35 ani, indiferent de statutul pe piața muncii (inclusiv angajați);

⇒ persoane fără loc de muncă (studenți, șomeri, grupuri dezavantajate) cu vârsta între 18 și 64 ani

  • ai cel puțin studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat;
  • nu faci parte din grupul țintă al altui operator de grant din cadrul acestei scheme PEO;
  • nu ai calitatea de acționar/asociat majoritar în structura altor întreprinderi, la dată semnării contractului de subvenție.

Vom derula 5 sesiuni de cursuri gratuite de formare profesională pentru ocupația Manager de întreprindere socială (180 ore / sesiune), completate de 3 sesiuni de cursuri de perfecționare a competențelor digitale (40 ore/sesiune).

Cursurile sunt destinate exclusiv persoanelor selectate în grupul țintă și vor avea loc online.

Cursurile de Manager de întreprindere socială pe care le vom derula sunt autorizate de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Persoanele din grupul țintă care au finalizat cursul de Manager de întreprindere socială au oportunitatea de a participa la un concurs de planuri de afaceri pentru înființarea de întreprinderi sociale. 

Participarea la concursul de planuri de afaceri nu este obligatorie.

Pentru evaluarea planurilor de afaceri vor fi constituite 2 comisii, fiecare formată din:

– un reprezentant al sectorului economiei sociale;

– un reprezentant al mediului de afaceri local din Regiunea Centru;

– un reprezentant al instituțiilor financiare bancare sau non-bancare din Regiunea Centru, în conformitate cu prevederile din Metodologia de verificare, evaluare și selecție a planurilor de afaceri.


Valoarea finanțării acordate este de până la 100.000 euro/ întreprindere socială.

Beneficiarii subvențiilor au următoarele obligații:

– să obțină atestatul de întreprindere socială în termen de maxim 4 luni de la semnarea contractului de subvenție;

– să implementeze planul de afaceri selectat pentru finanțare în termen de min. 14 luni și max. 18 luni de la dată obținerii atestatului de întreprindere socială, respectiv de la semnarea Contractului de subvenție și până la 31.12.2026;

– să-și continue activitatea, ulterior finalizării implementării proiectului, pe o perioadă minimă obligatorie de 7 luni de sustenabilitate (01.01.2027 – 31.07.2027).

– să creeze minim 7 locuri de muncă cu normă de lucru de min. 4 ore/zi, în termen de maxim 4 luni de la semnarea contractului de subvenție pe care să le mențină pe o perioada de minim 21 luni (perioada minimă  de 14 luni de la dată obținerii atestatului de întreprindere socială, la care se adaugă perioada minimă obligatorie de 7 luni de sustenabilitate ulterior finalizării implementării proiectului).

– să respecte prevederile din contractul de subvenție, legislația națională și europeană în domeniu, precum și din alte documente aplicabile fondurilor europene și schemelor de minimis.

Persoanele a căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare vor beneficia de sesiuni de consiliere în domeniul antreprenoriatului social până la semnarea contractului de subvenție. De asemenea, se va oferi consiliere și sprijin cu referire la etapele și aspectele de ordin procedural/legislativ pentru înființarea întreprinderii sociale, respectiv obtinerea atestatului de întreprindere socială.

Romactiv
Beneficiar proiect
RomActiv Business Consulting

Ne orientam activitatile din fiecare zi in directia generarii de plus valoare pentru toti clientii nostri, realizand proiecte cu impact asupra mediului de afaceri din toate regiunile de dezvoltare ale tarii.

Sursa de finanțare
Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Prioritate: 4. Antreprenoriat și economie socială

Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale (FSE+)

Acțiunea 4.a.2 Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului

Apelului de proiecte nr: PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52, Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai puțin dezvoltate